Makaron konjac – zdrowa alternatywa dla pszenicy

Makaron konjac – zdrowa alternatywa dla pszenicy

23 marca 2022 Wyłączone przez Daniel

Makaron konjac inaczej nazywany jest makaronem shirataki. Pochodzi z Indochin, ale obecnie zrzesza coraz większe grono swoich wielbicieli ze względu na bardzo niską kaloryczność oraz właściwości, które korzystnie wpływają na zdrowie. Japończycy i Chińczycy znają go już od VI wieku i stosowali wcześniej jako preparat wspomagający trawienie. Makaron konjac jest do kupienia w sklepach z żywnością.

Z czego robi się makaron konjac?

Makaron konjac to w 97 procentach woda. Pozostała część jego składu to wytwarzana mąka z bulwy warzywnej. Bulwa ta jest podobna do połączenia w jedno warzywo ziemniaka z burakiem i nazywana jest właśnie „konjac”, ale występuje również lokalnie pod nazwą Konnyak. Makaron z tego warzywa tworzy się z obranej bulwy, którą się mieli, a następnie przerabia na mąkę, z której powstaje finalny produkt.

Jak rozpoznać makaron konjac na tle innych makaronów?

Gdy raz zobaczymy makaron shirataki, z pewnością będziemy potrafili odróżnić go od innych azjatyckich makaronów. Jest zdecydowanie jaśniejszy o białawej, niemal przezroczystej barwie. Czasami podczas produkcji dodaje się sproszkowane warzywa takie jak liście szpinaku, pomidory lub kurkumę. Wówczas produkt ma bardzo interesujący kolor, który został mu nadany za pomocą naturalnych składników.

Makaron konjac z łatwością pochłania smak innych dodawanych do niego składników. Natomiast sam w sobie nie ma smaku ani zapachu. Zdarza się, że niektórzy producenci dodają do opakowania płyn rybny, który ma nieciekawy zapach po otwarciu. Nie należy się mimo wszystko zrażać, ponieważ wystarczy go przepłukać wodą, a zapach zniknie.

 Jakie właściwości zdrowotne ma makaron konjac?

Główną, zachęcającą zaletą dla osób na diecie jest bardzo niska kaloryczność makaronu konjac. Wynosi ona około 3 kcal na 100 g ugotowanego makaronu. Z tego też powodu ma niską zawartość węglowodanów, tłuszczu, glutenu oraz cukru. Zawiera jednak bardzo cenny dla osób dbających o linię błonnik roślinny, który szybko zaspokaja głód i nasyca na długo. W makaronie konjac nie brakuje również pierwiastków mineralnych oraz witamin. Czynią go one pozycją, na którą z pewnością warto wprowadzić do swojego jadłospisu.