Makaron konjac – co to właściwie jest

Makaron konjac – co to właściwie jest

23 marca 2022 Wyłączone przez Daniel

Makaron konjac to tylko potoczna nazwa makaronu shiratakiktóry wyróżnia się na tle innych tego typu produktów tym, że składa się głownie z wody, bo zawiera jej aż 97%. To imponujący wynik i właśnie to sprawia, że jest wyjątkowym i niepowtarzalnym makaronem. W swoim składzie zawiera także mąkę wytwarzaną z bulwiastego warzywa, tzw. konjac, który jest nieodłącznym elementem świetnego smaku i niesamowitej struktury. Roślinę tę nie znajdziemy niestety w naszym kraju – Polsce.

Co sprawia, że makaron konjac jest tak wyjątkowy? 

Największym wyróżnieniem dla makaronu konjac jest fakt, że nie posiada on kalorii, w jego składzie nie znajdziemy także ani cukru, ani tłuszczu. To wszystko sprawia, że produkt nie tuczy. Można nazwać go hitem dietetycznym naszych czasów, ponieważ korzystanie z niego w kuchni i dodawanie go do różnych potraw nie spowoduje u korzystających żadnego poczucia sumienia i strachu. Można mieć pewność, że wysiłek związany z dietą nie pójdzie na marne.

Przede wszystkim makaron konjac naprawdę nie szkodzi zdrowiu, a dodatkowo stanowi świetną alternatywę dla klasycznego makaronu czy ryżu. Przez to, że nie zawiera m.in. jajek, soi czy pszenicy, ani innych, różnych zbóż glutenowych, osoby będące na diecie bezglutenowej oraz diecie wegańskiej bądź wegetariańskiej nie muszą przejmować się jego spożywaniem. Idealnie nadaje się właśnie dla takich osób. Jeśli jesteś cukrzykiem – ten makaron również jest dla ciebie bezpieczny.

Alternatywa dla klasycznego makaronu i ryżu

Posiada neutralny smak i doskonale komponuje się z aromatem produktów z którymi jest podawany. Mieszając go z różnymi sosami, jesteśmy w stanie nadać mu wyrazisty, głęboki smak, który po krótkiej chwili można wyczuć. Nie ma żadnych przeciwwskazań do pieczenia, podsmażania bądź dodawania go do sałatek. Oczywiście można podawać go również na słodko, ponieważ sam w sobie nie zawiera smaku, który mógłby niekorzystnie wpłynąć na jakość takich dań.

Makaron sprawdzi się jako zastępstwo klasycznego makaronu i ryżu, a nawet można zastosować go jako zamiennik ziemniaków!